Hipertensiunea arteriala (HTA) este afectiunea cardiovasculara cea mai frecventa cu o prevalenta de 49,5% in populatia 18-80 ani conform studiului SEPHAR III desfasurat in Romania.
5% din cazurile de HTA au o cauza secundara si survine mai ales la persoanele sub 40 ani. Persoanele din aceasta categorie trebuie investigate de o cauza endocrinologica, nefrologica, neurologica, cardiaca (coarctatie de aorta) sau iatrogen indusa (medicamentos) in functie de datele examenului clinic si explorarilor paraclinice. 95% din cazuri este reprezentata de HTA esentiala si nu au o cauza unica, identificabila.
Masurarea corecta a TA si punerea in evidenta a HTA de “halat alb” sunt primii pasi ai unui diagnostic corect. Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu cu aparate omologate si in conditii corecte (repaus de minim 5 minute, 3 determinari succesive) este importanta pentru conducerea corecta a tratamentului si uneori este mai relevanta decat TA inregistrata in cabinet unde poate surveni anxietate si aparitia HTA de “halat alb”. In diagnoosticul si urmarirea tratamentului se poate utiliza holterul de tensiune arteriala (ABPM) ce monitorizeaza pacientul timp de 24 ore si ulterior sunt analizate date inregistrate.
Tratamentul pacientului hipertenisv incepe cu schimbarea stilului de viata: reducerea consumului de sare, activitate fizica, oprirea fumatului, scadere ponderala in cazul pacientilor supraponderali, cresterea consumului de fructe si legume si reducerea consumului de grasimi saturate (dieta DASH fiind cea mai indicata).
Tratamentul farmocologic initiat de medicul specialist nu este unul standard si depinde de multipli factori: varsta, comorbiditati, valorile tensionale, afectarea subclinica de organ. Pacientul trebuie sa isi monitorizeze mai frecvent TA la initierea/schimbarea tratamentului si sa vina la controalele stabilite de medicul curant. In cazul aparitiei unui efect advers pacientul trebuie sa se adreseze medicului ce va decide oprirea medicamentului si schimbarea acestuia cu alta medicatie. Complianta pacientului este unul dintre cei mai importanti factori in tratamentul HTA.
Valorile tinta a TA depind si de varsta conform ghidului Societatii Europene de Cardiologie: pentru persoanele peste 75 ani putem avea o tinta a tensiunii arteriale sistolice pana in 160 mm Hg. Prin scaderea excesiva a TA la aceasta categorie de pacienti putem determina hipoperfuzie cerebrala cu aparitia vertijului si chiar a sincopei. Temperaturile ridicate determina scaderea valorilor tensionale prin aparitia vasodilatatiei si a transpiratiei excesive, de aceea in unele cazuri tratamentul antihipertensiv mai trebuie reajustat o data cu cresterea/scaderea temperaturilor.