Nodulul tiroidian reprezinta o tumefactie la nivelul glandei tiroide si reprezinta o patologie extrem de comuna, mai ales in randul  femeilor. Frecventa nodulilor tiroidieni palpabili este de 4% cu un raport femei/ barbati de 4/1; la copii frecventa este de 1%. In contrast frecventa nodulilor tiroidieni decelati ecografic creste la 50%.

      Desi nodulii tiroidieni sunt frecventi, cancerul tiroidian este o patologie relativ rara (95% din nodulii tiroidieni sunt benigni). Factorii care predispun la aparitia nodulilor tiroidieni sunt: sexul feminin, varsta inaintata, antecedente familiale de afectare nodulara tiroidiana, asocierea tiroiditei autoimune, aportul insuficient de iod, iradierea la nivelul capului si gatului.

      Prezenta nodulilor tiroidieni palpabili este semnalata de marirea de volum a regiunii cervicale anterioare, fenomene compresive  (disfagie- “dificultati la inghitire”, senzatie de “nod in gat”, dispnee). Nodulii maligni pot determina diseminari ganglionare (aparitia adenopatiilor cervicale), invazie locala (paralizie de corzi vocale cu disfonie). Majoritatea pacientilor cu noduli tiroidieni au functie tiroidiana normala dar exista si situatii in care acestia produc in exces hormoni tiroidieni (palpitatii, transpiratie excesiva, scadere ponderala, iritabilitate insomnii) sau se asociaza cu hipotiroidie de fond (oboseala, tegumente uscate, crestere ponderala, edeme).

      Investigarea nodulilor tiroidieni presupune efectuarea analizelor  de sange (TSH, FT4, FT3, ATPO, ATg, calcitonina, etc), investigatilor imagistice ( ecografie Doppler color, elastografie, scintigrafie, CT, RMN, PET-CT), punctia cu ac fin ( in cazul nodulilor suspecti).

       Majoritatea nodulilor tiroidieni (benigni, de mici dimensiuni, fara hiperfunctie ) nu necesita tratament specific fiind monitorizati clinic, biochimic si imagistic periodic (la 6-12 luni). Nodulii hiperfunctionali necesita tratament medicamentos. Nodulii care determina tulburari de compresiune (nodulii de mari dimensiuni) si cei maligni necesita tratament chirurgical.

Solicita o programare

ATENTIE! Aceasta nu este o programare propriu-zisa. Dupa trimiterea formularului veti fi contactat de unul din operatorii nostri pentru confirmarea programarii. Pentru programari urgente va rugam sa ne contactati telefonic la (+4) 0751 555-655.

SOLICITA O PROGRAMARE