Pacientul varstnic cu polipatologie este din ce in ce mai frecvent intalnit in practica clinica o data cu cresterea sperantei de viata. Aceasta categorie de pacienti este cea mai expusa iatrogeniei. Polipragmazia (situatia in care i se prescriu pacientului prea multe medicamente) este o situatie relativ frecventa intalnita la varstnic. Patologia multipla a varstnicului conduce la aparitia polipragmaziei. Evitarea polipragmaziei se face prin utilizarea medicatiei strict necesare cu  efecte dovedite in studiile stiintiice. Stabilirea unei scheme terapeutice cat mai simple si explicarea corecta insotita de notare constituie principalele obiective ale medicului.

    Complianta pacientului este foarte importanta pentru a avea succes terapeutic. Evitarea polipragmaziei va conduce la cresterea compliantei. Utilizarea medicamentelor cu mai multe substante active intr-un singur comprimat (polypill) este preferata atunci cand este posibila. Schimbarea stilului de viata este primul pas al tratamentului.

    Revoluţia tehnologică formidabilă a secolului XX a determinat şi tehnologizarea tot mai rafinată a mijloacelor diagnostice şi terapeutice din medicină, ceea ce a permis soluţionarea unor probleme considerate multă vreme insurmontabile şi, consecutiv,  creşterea remarcabilă a duratei şi calităţii vieţii. Toate aceste intervenţii, pe lângă beneficiul scontat, predispun insa la inerente riscuri iatrogene încât putem spune, fara teama de a gresi, că orice nouă terapie naşte o nouă patologie. La pacientul varstnic trebuie sa tinem cont de fragilitatea acestuia si sa evitam investigatiile/ interventiile inutile. Trebuie analizat raportul risc/beneficiu al unei interventii invazive. 

    Creşterea duratei de viaţă şi creşterea ponderii populaţiei vârstnice cu numeroase disabilităţi determină recurgerea tot mai frecventă la proceduri de substituţie a funcţiei organelor vitale şi la proceduri terapeutice chirurgicale sau intervenţionale sofisticate.

Solicita o programare

ATENTIE! Aceasta nu este o programare propriu-zisa. Dupa trimiterea formularului veti fi contactat de unul din operatorii nostri pentru confirmarea programarii. Pentru programari urgente va rugam sa ne contactati telefonic la (+4) 0751 555-655.

SOLICITA O PROGRAMARE